Blog

Een single family office: iets voor u of is er een beter alternatief?

U hebt na de verkoop van uw onderneming of door veel vermogen in uw holding de keuze om een eigen family office, een Single Family Office (SFO), op te zetten of cliënt te worden bij een Multi Family Office (MFO). Wat is de juiste keuze voor uzelf en uw familieleden? Onze ervaring als ‘achtervang’ bij SFO’s en onze expertise bij het opzetten van family offices maakt dat we in dit artikel voor u de issues, uitdagingen en mogelijkheden op een rij zetten. Het opzetten en runnen van een Single Family Office heeft alleen zin als het professioneel wordt aangepakt. Als het opzetten van een SFO niet passend is, is cliënt worden van een MFO (zoals Guidato) uiteraard een heel goed alternatief.

Lees Verder

De nieuwe generatie opvolgers in het familiebedrijf

De tweede generatie (G2) van een familiebedrijf heeft een heel andere taak dan de oprichter van het bedrijf. De oprichter (G1) bouwde het bedrijf op en door eigendom en leiding over te dragen aan zijn of haar kinderen wordt het een familiebedrijf. We zien in onze praktijk dat deze G2-opvolgers de leiding bewust anders aanpakken dan hun ouder(s). Ze spelen vaak een cruciale rol bij het professionaliseren van het bedrijf en het beter betrekken van de broers en zussen die niet in het familiebedrijf werken. 

Lees Verder

Bedrijf verkocht, en dan? (deel 2)

Wij signaleren een trend dat meer ondernemers hun bedrijf verkopen. De naweeën van Corona heeft hun wens om vrijheid te kopen versneld. Het FD schreef over de handel en wandel van de (ver)koopmarkt van bedrijven in de huidige economische en geopolitieke situatie. NRC zoomde in op de impact van de verkoop op de ondernemer door twee (oud)ondernemers te interviewen. Eerder schreven wij een blog over hoe je de verkoopopbrengst kunt organiseren door bijvoorbeeld het opzetten van een eigen family office. In deze blog gaan we dieper in op hoe u na de bedrijfsverkoop uw persoonlijke leven kunt verrijken en uw vermogen kunt organiseren.

Lees Verder

Conflicten over vermogen en erfenissen

Veel conflicten in vermogende families komen naar boven bij de verdeling van de nalatenschap, de opvolging in het (familie)bedrijf of de rol van familieleden bij het vermogen. Bij een conflict speelt vaak veel meer dan in eerste instantie zichtbaar is. Als iemand zelf onderdeel is van het conflict is het moeilijker om te benoemen wat er precies aan de hand is, hoe het conflict is ontstaan en hoe het kan worden opgelost. In deze blog geven we uitleg over wat een conflict is en hoe het kan worden opgelost (de-escaleren). We gebruiken citaten uit ons boek De Gouden Rugzak – Handboek voor vermogende Families. Dit boek is gebaseerd op ons uitgebreide onderzoek onder vermogende erfgenamen. 

Lees Verder

Ruzie in en over het familiebedrijf

Mensen kunnen overal ruzie of onenigheid over krijgen. Als er een bedrijf in de familie is dan kunnen over nog meer onderwerpen spanningen ontstaan. Regelmatig verschijnen in de binnen- en buitenlandse media artikelen over rechtszaken in bedrijfsfamilies. In onze blog Generatiewissel in het familiebedrijf besteden we aandacht aan conflicten bij opvolging. In deze blog leest u vijf veel genoemde oorzaken van ruzie in en over het familiebedrijf. Bij onenigheid in het familiebedrijf gaat het over familieleden die met elkaar in het bedrijf werken. Bij ruzie over het familiebedrijf staat hun rol als mede-eigenaar centraal. Uiteraard kunt u ook lezen hoe u als bedrijfsfamilie de kansen op familieruzie kunt verkleinen.

Lees Verder

Wie is in de relatie de baas over het geld?

Bij vermogende partners is een van hen vaker meer vermogend, meestal door ondernemerschap of een erfenis. In uitzonderlijke gevallen wint een van de twee letterlijk de loterij en is opeens miljonair. In onze praktijk merken we dat er tussen vermogende mannen en hun vrouw/vriendin een heel andere dynamiek speelt dan tussen vermogende vrouwen en hun man/vriend. We schreven eerder een blog over de psychologie van geld. In deze blog schrijven we over discussies over geld en vermogen binnen relaties en hoe partners dit kunnen oplossen. We gaan in deze blog uit van heterostellen, maar het is niet onze bedoeling om LHBTI paren uit te sluiten. 

Lees Verder

De psychologie van geld

Bent u geld machtig of is geld u de baas? Als het over geld gaat dan zijn mensen vaak niet rationeel en spelen emoties een belangrijke rol. Een bekend voorbeeld is iemand met een spaarrekening die tegelijkertijd rood staat op zijn betaalrekening. Als u goed nadenkt vertoont u mogelijk soms ook bijzonder geldgedrag. Drijfveren, overtuigingen en ervaringen zijn van invloed op uw houding over geld en hoe u financiële besluiten neemt. Dit kan aanleiding geven tot verschil van inzicht of onenigheid met uw partner, kind(eren) of andere familieleden. In deze blog over de psychologie van geld gaan we in op de volgende onderwerpen:

Lees Verder

Versnelde bedrijfsoverdracht: een tweesporenbeleid voor succes

De bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) ligt onder vuur: familiebedrijfseigenaren zouden te weinig belasting betalen bij de bedrijfsoverdracht aan hun kind(eren). Er gaan in de Haagse politiek geluiden op om de gunstige fiscale regeling te versoberen. Overweegt u een versnelde eigendomsoverdracht naar uw kinderen, kies dan voor een tweesporenbeleid. Dit houdt in dat u parallel aan de technische zaken van de bedrijfsoverdracht ook een familietraject in gang zet. Lees in deze blog hoe u dit het beste kan doen. 

Lees Verder