DE GOUDEN RUGZAK

Handboek voor vermogende families

Het opbouwen van een familievermogen is moeilijk, maar het valt ook niet mee om het kapitaal generatie op generatie in de familie te houden. De praktijk leert ons dat een opgebouwd familievermogen na twee generaties in veel families is verdampt. Wat doen families die al verschillende generaties vermogen succesvol overdragen anders dan families die hierin falen?

Deze vraag stond centraal in het kwalitatieve onderzoek Vermogensoverdracht in Nederland. Door diepte-interviews met vermogende erfgenamen hebben wij achterhaald hoe zij zijn opgegroeid, hoe ze zijn voorbereid op het toekomstige familiekapitaal en wat hun ervaringen met geërfd vermogen zijn. Een onderzoek van deze omvang en diepgang heeft in Europa nog niet eerder plaats gevonden.

U kunt het boek bestellen bij uw boekhandel, via www.bol.com of bij Boom Juridische Uitgevers.

RECENSIES OVER DE GOUDEN RUGZAK

Mensen realiseren zich niet dat er behalve voordelen ook veel vooroordelen zijn over mensen met geld. Iedereen droomt ervan, maar niemand kent de schaduwkanten. Geld erven is wat anders dan het zelf verdienen.

Marjan Sax, erfgename en ontvanger 1e exemplaar van het boek

Dit boek is een absolute must voor vermogende families die streven naar een combinatie van behoud van het vermogen en harmonieuze familieverhoudingen.

Prof. dr. Frans Sonneveldt, estate planner

Een “gouden rugzak” zegt niets over de tocht die je loopt. Dit boek maakt scherp duidelijk HOE je je eigen tocht kunt uitstippelen met bepakking.

Ellen Aptroot, coach familiebedrijven en vermogende families

Dit boek geeft een mooi overzicht van onderwerpen die maar al te vaak onbesproken blijven. En het laat door praktijkervaringen zien dat het niet goed is om deze onderwerpen blijvend uit de weg te gaan.

Arnold van der Smeede, advocaat en belastingadviseur bij Arcagna

De smeltkroes van onderneming, familie, oud geld, nieuw geld, (financiële) opvoeding en vererving ontrafeld: een handleiding tot gouden inzichten.

Luc Demeyere, advocaat

Voor het eerst werd de overdracht van vermogen over de generaties heen systematisch bestudeerd. Het boek is een must voor al wie zich met deze problematiek bezig houdt.

Jozef Lievens, advocaat en auteur van diverse boeken over het familiebedrijf en opvolging

Een mooie mix van theorie en praktijk met sprekende portretten van erfgenamen. Nuttig voor vermogende families en hun adviseurs.

Prof. dr. Roberto H. Flören, Nyenrode Business Universiteit

Vermogende cliënten hebben altijd meerdere adviseurs en willen niet altijd alles van één adviseur aannemen. Dit boek maakt het gemakkelijker om over vermogensoverdracht te discussiëren. Het houdt vermogende mensen een spiegel voor, waardoor ik ze als notaris beter kan informeren en adviseren.

mr. Kees van Duin, WFO Netwerk Notarissen

De gouden rugzak heb ik in één dag volledig gelezen. De prettige schrijfstijl en heldere opzet maken de informatie in het boek zeer toegankelijk. Zowel voor degenen die op zoek zijn naar persoonlijke ervaringen van de erfgenamen als voor degenen die informatie willen over de theoretische achtergrond van aspecten die spelen bij het erven van een groot vermogen.

Maaike Steegmans, docent en onderzoeker op het gebied van het beheer van familievermogen