Vermogende families en ondernemers vragen steeds vaker naar een “second opinion”: een onafhankelijke beoordeling van advies of plannen die ze al hebben ontvangen. Een second opinion is een antwoord op twijfel, onzekerheid of de behoefte aan bevestiging. Het biedt een frisse, onafhankelijke blik op een belangrijke beslissing of situatie. Een second opinion is dus niet wantrouwen, maar een manier om bewust en weloverwogen keuzes te maken.
In de context van vermogen, juridische structuren of familiebedrijven is een second opinion vaak een reactie op:
- Twijfel: “Is dit echt de beste oplossing voor ons vermogen of familiebedrijf?”
- Complexiteit: “Ik begrijp niet precies wat dit voorstel betekent of wat de consequenties zijn.”
- Behoefte aan controle: “Ik wil zeker weten dat ik niets over het hoofd zie of dat er geen betere opties zijn.”
- Veranderingen: “Onze situatie is veranderd. Sluit het oude advies nog wel aan bij nu?”
- Meerdere belangen: “We willen voorkomen dat één partij te veel invloed heeft op de koers die we kiezen.”
- Zoektocht naar richting: “We missen het overzicht en willen iemand die met afstand kan meekijken.”
Juridische documenten zoals huwelijksvoorwaarden, testamenten, statuten en aandeelhoudersovereenkomsten regelen uw vermogen en familiebelangen voor de lange termijn. Juist omdat deze stukken vaak complex en technisch zijn, kan een second opinion van onschatbare waarde zijn. Hieronder leest u over de second opinion diensten die Guidato biedt.
1. Toetsen van intenties en wensen – “Het staat goed op papier… toch?”
De cruciale vraag is of een juridisch document daadwerkelijk aansluit bij uw bedoelingen en familiewaarden. Een second opinion vergelijkt de letter van het document met de geest (uw intentie). Bijvoorbeeld:
- Komen de bepalingen in uw testament overeen met hoe u uw vermogen verdeeld wilt hebben?
- Is in de huwelijksakte helder geregeld welk vermogen privé blijft?
- Zijn er geen onvoorziene lacunes of dubbelzinnigheden die later betwist kunnen worden?
Uit onze praktijk:
- Bij een echtpaar bleken hun huwelijksvoorwaarden niet meer aan te sluiten bij hun intenties. Aangewakkerd door de vraag wat de betekenis van geld en vermogen in hun relatie was, wilden zij nieuwe afspraken maken. De impact van de second opinion is meer financiële gelijkwaardigheid: de niet-vermogende partner deelt meer mee in het familievermogen van de andere partner.
- Een ‘uitstekende’ aandeelhoudersovereenkomst bevatte een aanbiedingsplicht na overlijden. Op zich juridisch correct, maar dit was niet de bedoeling. De cliënt en zijn mede-eigenaren wilden allemaal dat de eigendom naar hun kinderen zou kunnen vererven. De essentie van de second opinion is het oprichten van een Stichting Administratiekantoor (StAK) voor het certificeren van het eigendom, in combinatie met een betere certificaathoudersovereenkomst. Vererving in de bloedlijn is nu wel mogelijk en de zeggenschap is geborgd bij de Stichting Administratiekantoor.
2. Vertaling van juridisch jargon – “Juridisch correct maar niemand snapt het.”
Vermogende families schakelen vaak topjuristen in, maar het resultaat – omvangrijke documenten vol juridische termen – is zelden begrijpelijk voor cliënten. Ze weten daardoor niet goed wat ze nu eigenlijk hebben afgesproken. Onze rol? Guidato vertaalt voor u het juridisch jargon naar begrijpelijke taal. Want duidelijkheid is geen detail, maar essentieel voor rust, continuïteit en vertrouwen. Zo begrijpt u als cliënt de consequenties van elke bepaling.
Helaas ontdekken families soms pas bij een geschil of overlijden dat een juridische clausule anders uitpakt dan gedacht. Als je weet wat je als gezin of familie afspreekt, dan kun je er ook met elkaar over praten. Daarom combineren wij onze second opinion vaak met het faciliteren van familiebijeenkomsten. Door vooraf duidelijkheid te scheppen over alle juridische documenten creëren we een basis van vertrouwen en verkleinen we de kans op onduidelijkheden en onmin tussen ouders en kinderen.
Uit onze praktijk:
- Een cliënte vroeg een second opinion over haar testament. Ze realiseerde zich door onze uitleg en vertaling van het juridisch jargon pas de consequentie van de tweetrapsmaking. De partner van haar kind zou financieel volledig in de kou staan bij overlijden van haar dochter. Dit was totaal niet in overeenstemming met haar wens voor haar schoonzoon. In het nieuwe testament is de clausule aangepast.
3. Verouderde documenten – “Juridische documenten slijten ongemerkt.”
Wist u dat juridische documenten ‘slijten’? Niet fysiek, maar doordat uw situatie, uw gezin of de wet verandert. Een bepaling die jaren geleden is opgesteld, kan inmiddels fiscaal nadelig of juridisch niet meer waterdicht zijn. U vertrouwt op uw juridische documenten, maar is dat vertrouwen nog terecht?
Onze second opinion brengt aan het licht wat u vertrouwt, maar misschien niet meer klopt. Want wat een paar jaar geleden goed geregeld leek, is nu mogelijk:
- Fiscaal ongunstig
- Juridisch achterhaald
- Niet meer passend bij uw huidige wensen
Uit onze praktijk:
- Een paar eigenaren-oprichters van een bedrijf met de intentie om op lang samen te werken vroegen ons een second opinion over hun aandeelhoudersovereenkomst. De essentie van hun afspraken was dat een aandeelhouder alleen bij overlijden een good leaver zou zijn. In alle andere gevallen (ziekte, verschil van inzicht over het bedrijf) zou er verplicht eigendom moeten worden aangeboden tegen een fikse korting. Deze afspraken kwamen niet overeen met hun wensen: er was wel over nagedacht, maar niet over doorgedacht. De aangepaste aandeelhoudersovereenkomst zorgt nu voor meer menselijke afspraken die rekening houden met allerlei scenario’s.
Laat uw juridische documenten lezen met andere ogen
Onze relaties waarderen de frisse blik van onze second opinion vooral wanneer die: (a) inhoudelijk scherp is (alle relevante aspecten doorgrondt en vergelijkt met best practices), (b) objectief en eerlijk is (ongezouten feedback geeft, ook als alles uitstekend blijkt te zijn), en (c) toegankelijk is (begrijpelijke taal en geen verplichtingen).
Guidato biedt een multidisciplinaire aanpak om uw bestaande juridische documenten te controleren – u krijgt niet alleen financieel advies, maar ook meteen een toetsing op familievriendelijkheid. Onze second opinion op juridische documenten controleert:
- Is de letter in lijn met uw bedoeling?
- Is het begrijpelijk voor uw erfgenamen en partner?
- Is het nog actueel met de huidige wetgeving en uw levenssituatie?
Guidato is onafhankelijk (geen verkoop van producten) en werkt, als u dat wenst, samen met uw bestaande adviseurs. Want samen zien we meer, en daar heeft u als cliënt belang bij.
U kunt voor een second opinion contact opnemen met Marijke Kuijpers (marijke.kuijpers@guidato.nl of bel 06 83 20 26 88), Raimund Kamp (raimund.kamp@guidato.nl of bel 06 83 21 76 58) of Christine Klein (christine.klein@guidato.nl of bel 06 51 82 84 80).